Wat als ik een film stream op vakantie?

Vraag

In je gehuurde vakantiehuis in Duitsland is er gratis wifi (je kreeg een code van de eigenaar) en je streamt enkele films, via een illegale download-en streamingsite.  

Streaming is het tijdelijk reproduceren van beschermde werken.  Na het bekijken of beluisteren staat de film of het liedje niet meer op je computer. 

De eigenaar van de intellectuele rechten op de films weet via welk IP- adres de beschermde werken werden geüpload en ontvangt, via een machtiging die aan de Duitse rechter wordt gevraagd en (makkelijk) toegekend, de gegevens van de eigenaar van het IP- adres, de eigenaar van het vakantiehuis.  Met als gevolg een ingebrekestelling wegens schending van intellectuele rechten en een vriendelijk verzoek  de som van € 815 per film te betalen. Omdat hij geen filmliefhebber is en weet dat jij in die periode zijn gast was, stuurt hij de factuur door naar jou. Een duur filmavondje…

Antwoord

Downloaden uit legale bron is toegestaan voor gebruik in privékring. Downloaden via illegale sites is verboden. Streaming uit legale bron is ook toegelaten voor privégebruik.  Er is nog geen vaststaande rechtspraak over streaming uit illegale bron. Als men consequent is, zal ook het streamen van auteursrechtelijk beschermde werken uit illegale bron verboden zijn.  

Duitsland maakt momenteel serieus werk van het bestraffen van illegale uploaders. De film- en muziekbonzen namen advocaten in de arm om op het internet te speuren naar illegale file-sharing. Aan de rechtbank vragen de advocaten dan de gegevens van de adreshouders van de IP-adressen op (via de internetproviders) en sturen facturen/boetes aan de overtreders.
Als je streamt van een illegale site in Duitsland, riskeer je dus een hoge boete te moeten betalen.  Voorlopig gebeurt dit (nog) niet in België, omdat onze rechters, gelet op de bescherming van de privacy, een duidelijker bewijs van de inbreuken vragen. Maar pas op,  dat kan snel veranderen.

Wil je dus geen risico lopen, download en stream je dus best enkel van legale sites. Dit zijn meestal betaalsites. 

Wees ook voorzichtig met het uitlenen van wifi- wachtwoorden.  Het is altijd de IP- adreshouder die de boete ontvangt.  Als je je wifi-wachtwoord uitleent, zal je zelf op zoek moeten naar de uploader en hem of haar vragen de boete te betalen.

Ter info:

Enkele legale downloadsites : Beatport, Countdownload, Deezer, Downloadmusic, eMusic, Google Play, Jamba, Juke, Mega Media, Napster, Talpadownloads, Tidal, Xbox Music, iTunes, Spotify, you tube, Netflix

Enkele illegale downloadsites : KickassTorrents, Torrentz, Extratorrent, The Pirate Bay, YTS, EZTV, RARBG, IsoHunt, 1337X, Limetorrents, Popcorn Time