Thomas Cook België is in gebreke. Wat moet ik doen?
Vraag
De faling van het Britse moederbedrijf Thomas Cook UK heeft gevolgen voor de Belgische activiteiten. Thomas Cook België, dat vaak onder de merknaam Neckermann optreedt, is een grote marktspeler voor reisorganisatie en reisbemiddeling. Duizenden Belgische klanten van Thomas Cook zijn momenteel nog op reis. De kans dat een nadeel dreigt, is groot.
Wat is het eerste advies om zoveel mogelijk financieel verlies te vermijden?
Antwoord
Je hebt je reis aangevat:
- inventariseer en documenteer de betaalde reisdiensten die niet worden uitgevoerd (bijvoorbeeld levering huurwagen, lokale trip …).
- neem geen initiatieven zonder overleg met het Garantiefonds Reizen. Doe absoluut geen betalingen voor diensten betaald aan Thomas Cook.
- regel zeker zelf de terugvlucht niet.
Je reis kan niet doorgaan:
- annuleer zelf de reis niet.
- doe geen betalingen (voorschotten, saldo’s) meer aan Thomas Cook of enige reisagent.
- betwist betalingen aan Thomas Cook die werden verricht met een kredietkaart (charge back-procedure). Dergelijke mogelijkheid maakt vaak deel uit van het dienstenpakket van de uitgever van de kaart (Visa, Mastercard,…).
Wat zich nu afspeelt, is feitelijk een toepassing van de wet van 21 november 2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten, die op zijn beurt de omzetting is van een Europese richtlijn.
De wet regelt de hulp, bijstand en schadeloosstelling van de reiziger, wanneer bepaalde reisdiensten niet kunnen worden uitgevoerd omwille van de insolventie van de reisorganisator of reisagent. Dit wordt verplicht gerealiseerd via een verzekering.
Voorwaarde is dat de reiziger een pakketreisovereenkomst is aangegaan, die bestaat uit minstens twee bestanddelen (reisdiensten): passagiersvervoer, verblijf, verhuurwagen of andere toeristische diensten (museumbezoek, ….) .
De realiteit is dus dat het Garantiefonds Reizen feitelijk optreedt als de verzekeraar voor de Belgische activiteiten van Thomas Cook. Het Garantiefonds Reizen is een onderlinge verzekeringsvereniging, toegelaten sinds 1996, en staat onder toezicht van de Nationale Bank van België of van de FSMA.
Reizigers die hun reis hebben aangevat en ter plaatse problemen ondervinden,, verwijzen we naar het Garantiefonds Reizen. De wet voorziet immers dat enkel de verzekeraar bepaalt hoe de reis of vakantie wordt voortgezet, of hoe de repatriëring wordt uitgevoerd. De reisovereenkomst vermeldt verplicht waar en hoe de reiziger terechtkan, als de dienst niet wordt uitgevoerd omwille van de insolventie. In toepassing van de wet geeft het Garantiefonds daarom vandaag op haar site richtlijnen voor bijvoorbeeld de terugvlucht.
Wij geven nog mee dat in deze situatie de Europese Verordening (EG 261/2004) (instapweigering, vluchtannulering) niet van toepassing is. Dit is uitdrukkelijk uitgesloten volgens de verordening. Een compensatie via deze verordening is dus geen pasmunt voor een terugreis op eigen initiatief en kosten.