Ben ik verzekerd bij schade door terrorisme?

Vraag

De gebeurtenissen in Parijs op 13 november 2015 brachten de terreurdreiging dichterbij huis. Het dreigingsniveau ging de hoogte in, ook in België. Het risico op schade door terrorisme verhoogde. Waarvoor ben ik verzekerd? 

Antwoord

In tegenstelling tot andere takken worden de rechtsbijstandsverzekeraars door de wet van 1 april 2007 (gepubliceerd in het Staatsblad op 15 mei 2007) betreffende de verzekering tegen schade veroorzaakt door terrorisme, niet verplicht om waarborg te verlenen.  
De wet voorziet wel dat de rechtsbijstandsverzekeraars die geen dekking willen verlenen, dit uitdrukkelijk moeten uitsluiten in de voorwaarden. Anders is er dekking. 
Euromex heeft geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid tot uitsluiting. Voor de schade die niet wordt vergoed door andere zaakschadeverzekeringen of persoonsverzekeringen, bestaat dus de mogelijkheid om onze bijstand in te roepen.  
Omdat terreur niet stopt aan een landgrens bieden wij de waarborg voor particulieren wereldwijd aan. 
 
Het verhaal van de schade op de daders, is eerder theoretisch.
Wij zien voor ons vooral een rol in het geval van een geschil met andere verzekeraars met een verplichte of facultatieve terreurdekking: de brandverzekeraar, de cascoverzekeraar, de arbeidsongevallenverzekeraar en andere persoonsverzekeringen. We denken dan vooral aan betwistingen bij de begroting van de materiële of de lichamelijke schade. Andere geschillen waarin we mogelijk een rol kunnen spelen, is het verhaal van schade ontstaan door annuleringen door de terreurdreiging.