voorschieten van schade

Probleem

Op 24 januari 2015 wordt de geparkeerde wagen van onze klant aangereden door een bus met een kentekenplaat uit Wit-Rusland. Er wordt een Europees aanrijdingsformulier ingevuld en ondertekend. Op het formulier kruist de tegenpartij aan dat hij bij het verlaten van een parkeerplaats het voertuig van onze klant achteraan aanreed. De schade bedraagt 6895,84 euro inclusief btw.

Op 26 januari stuurt de klant de aangifte aan haar makelaar. Wij ontvangen het dossier op 28 januari.  Omdat het om een buitenlandse tegenpartij gaat, nemen wij onmiddellijk contact op met de “Groene Kaart correspondent” in België van de Wit-Russische verzekeraar. Deze Belgische maatschappij is door de Wit-Russische verzekeraar aangesteld om ongevallen op het Belgisch grondgebied af te handelen. Zij moeten ook een expertise organiseren om de schade tegensprekelijk vast te stellen. De expertise heeft plaats op 12 februari.

Op 4 maart ontvangen wij een kopie van het expertiseverslag. De schaderegelaar deelt ons ook mee dat de tegenpartij geldig verzekerd was. Zij ontvingen wel nog geen kopie van het aanrijdingsformulier van de Wit-Russische partij, zodat zij nog geen standpunt over de aansprakelijkheid kunnen innemen en ook geen vergoeding uitkeren. 

Oplossing

Dat is frustrerend voor de klant. Er is een door beide partijen ondertekende aangifte waaruit blijkt dat de tegenpartij tegen haar geparkeerde voertuig reed. De tegenpartij is duidelijk aansprakelijk en bevestigde dat ook met een handtekening. Waarom dan toch moeten wachten op vergoeding van de schade?

Het is niet abnormaal dat een tegenmaatschappij het exemplaar van haar klant wil vergelijken met de andere versie, om zeker te zijn dat er geen wijzigingen zijn aangebracht na het ondertekenen. De tegenmaatschappij houdt de portemonnee dus dicht. Aandringen heeft geen zin. En omdat de communicatie met een anderstalige partij moet gebeuren, kan de regeling nog meer vertraging oplopen.

Bij ongevallen met in België verzekerde partijen, speelt in zo’n geval de RDR-conventie (Règlement Directe – Directe Regeling). De eigen BA-verzekeraar regelt dan onmiddellijk en handelt verder af met de tegenmaatschappij. Maar als er een buitenlandse partij betrokken is, kan er zo niet geregeld worden.

Hoe kunnen wij dan helpen?

Om onze klanten een snelle oplossing aan te bieden is in onze polis Verkeer een waarborg “Voorschieten vergoedingen” opgenomen. Als er akkoord is over de omvang van de materiële schade, als de tegenpartij gekend is en als er geen twijfel is over de aansprakelijkheid van die tegenpartij, dan schieten wij het bedrag van de schade voor. De klant moet dan niet  langer wachten.

In dit dossier betalen wij op 11 maart 6895,84 euro aan de klant. Voor haar is de zaak dan geregeld.

En wij? Op 28 mei krijgen wij vergoeding van de schaderegelaar van de Wit-Russische verzekeraar en kunnen het dossier afsluiten.
Onze verzekerde en haar makelaar tevreden, wij tevreden!

"Als er akkoord is over de omvang van de materiële schade, als de tegenpartij gekend is en als er geen twijfel is over de aansprakelijkheid van die tegenpartij, dan schieten wij het bedrag van de schade voor."