Euromex advies

De wereld wordt steeds complexer. Er bestaan steeds meer regels en procedures die je moet kennen en naleven wanneer je een bedrijf wil leiden of een zelfstandige activiteit wil uitoefenen. Het ondernemerschap krijgt steeds vaker een juridische component.

Een Euromex-jurist aan je zij

Meer regels en procedures brengen ook meer conflicten met zich mee. Een Euromex-jurist zal jou en je bedrijf beschermen tijdens zo’n conflict en ervoor zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.

Maar je Euromex-jurist doet ook meer! Heb je een juridische vraag, los van enig conflict? Dan kan je rekenen op het juridisch advies van je Euromex-jurist. Met dit advies kan jij voor je onderneming de juiste beslissingen nemen, conflicten vermijden en duurzame handelsrelaties opbouwen.

Hoe vraag ik mijn Euromex-jurist om advies?

Eenvoudig! Stuur een e-mail naar juridischadvies@euromex.be met je vraag en de nodige documentatie. Of vraag je makelaar om dit te doen.

Je Euromex-jurist gaat voor jou aan het werk, analyseert je stukken en doet de nodige opzoekingen. Hij of zij stuurt jou vervolgens het antwoord op je vraag per mail of via je makelaar. Heb je liever telefonisch een antwoord? Laat dit dan weten in je initiële mail, met vermelding van je telefoonnummer. Dan kan je binnenkort een telefoontje van je Euromex-jurist verwachten!

Voor welke adviezen kan ik bij mijn Euromex-jurist terecht?

Wij geven advies over de juridische domeinen die betrekking hebben op de onderschreven waarborgen van je ondernemerspolis. Hieronder vind je voorbeelden van mogelijke vragen die in aanmerking komen voor Euromex Advies, afhankelijk van de gekozen polis.

 • Sociaal recht zelfstandige zaakvoerder (alle polissen Ondernemer)
  Op dit moment beschik je over een bloeiende zaak, maar tijdens je jonge jaren als ondernemer had je ook al een zaak die failliet ging. Je maakt je door dit faillissement zorgen over de toekomst. Zal dit een effect hebben op de berekening van je pensioen?
 • Burgerlijk verhaalsrecht (alle polissen Ondernemer)
  De winkel naast de jouwe start grote renovatiewerken. Je vreest schade aan je eigen winkelpand door deze werken. Wat kan je doen?
 • Administratief recht (Ondernemer Contracten + Ondernemer All-risk)
  Je wil een uitbatingsvergunning aanvragen. Waar moet je dit doen? Welke documenten en gegevens heb je hiervoor nodig?
 • Goederenrecht (Ondernemer All-risk)
  Het bedrijf naast je heeft uitbreidingsplannen. Door de uitbreiding dreigt de toegang tot jou bedrijf sterk ingeperkt te worden. Het naburig bedrijf stelt je een conventionele erfdienstbaarheid voor in de vorm van een recht op doorgang. Je wil graag advies over de mogelijkheden

 

Contractuele geschillen (Ondernemer Contracten + Ondernemer All-risk)

Wil je als ondernemer een contract afsluiten, dan is het een goed idee om dit door een jurist te laten nalezen. Stuur je overeenkomst naar je Euromex-jurist. Hij of zij leest ze voor je na, controleert of ze voldoet aan alle wettelijke normen en geeft bijkomend advies.

 • (Ver)huurovereenkomsten van onroerende goederen
  De eigenaar van het handelspand dat je wil huren, legt je een standaard-overeenkomst voor. Moet je dit tekenen? Kan je wijzigingen aanbrengen? Is de overeenkomst nadelig voor jou?
 • Overeenkomsten over de verkoop van roerende goederen aan een particulier
  Je opent een elektro-winkel en wil een verkoopovereenkomst opstellen die je klanten moeten tekenen wanneer ze een toestel kopen dat later wordt geleverd. Je stelt een overeenkomst op, maar bent niet zeker of alle risico’s voldoende afdekt zijn.
 • Overeenkomsten over de verhuur van roerende goederen aan een particulier
  Als schrijnwerker heb je heel wat materiaal in huis om hout te bewerken. Je wil graag een centje bijverdienen en besluit je materiaal te verhuren aan handige Harry’s in de buurt. Je hebt echter geen idee of de modelovereenkomst die je online vond wel voldoet aan alle juridische vereisten.
 • Aannemingsovereenkomsten van zuiver materiële aard waarbij je afnemer bent
  Je bedrijfsgebouw kan een opfrissing gebruiken. Je doet hiervoor beroep op een aannemer, maar sommige clausules in de overeenkomst roepen toch wat vragen op.
 • Onderhoudsovereenkomsten van roerende goederen met een onderneming
  Als ondernemer vind je het belangrijk om voldoende groen te voorzien in je kantoorruimte. Je laat planten leveren door een lokale bloemist. Je spreekt met hem af dat hij ook de nazorg op zich neemt. Jullie stellen hiervoor een overeenkomst op.
 • Overeenkomsten in verband met consultancy-opdrachten en uitzendkrachten
  Voor een tijdelijke vervanging besluit je beroep te doen op een uitzendkracht. Je ontvangt een overeenkomst van het uitzendbureau ter goedkeuring en ondertekening. Je voelt je niet helemaal thuis in deze materie en wil dat een expert hier ook eens naar kijkt.
   

Optionele waarborg ‘Arbeids- en sociaal recht personeel’

Ook je arbeidscontracten maken een belangrijk onderdeel uit van je bedrijfsactiviteiten. Wanneer je zo’n contract wil afsluiten, wijzigen of beëindigen, kan je steeds de hulp inroepen van je Euromex-jurist. Hieronder een voorbeeld:

Één van je medewerkers voldoet niet aan de verwachtingen en je wil zijn arbeidsovereenkomst beëindigen. Het is de eerste keer dat je dit moet doen en je bent onzeker over de berekening van de opzegtermijn. Stuur de bewuste arbeidsovereenkomst door naar je Euromex-jurist. Hij of zij berekent voor jou de opzegtermijn.

Wat je nog moet weten

 • We kunnen niet voor alle situaties en domeinen advies geven. Daarom zijn een aantal uitsluitingen van toepassing. In de polisvoorwaarden kan je alle details terugvinden over onze adviesverlening, evenals de rechtsdomeinen waarbinnen we geen advies verlenen. Voor de keuze van je verzekeringsproduct is je makelaar je beste raadgever. Contacteer hem of haar voor alle informatie over onze producten.